Slovar izrazov

Domov >

Zoom lens (objektiv)
Zoom objektiv je mogoče premikati (zumirati) za povečavo pogleda na objekt, ki prikaže več podrobnosti.

WPA-PSK (Wi-Fi Protected Access - Pre-Shared Key)
Ta brezžična enkripcijska metoda uporablja deljiv ključ PSK za upravljanje. Ključi se običajno lahko vpišejo kot ročne hex vrednosti, kot šestnajstiških znaki, ali kot geslo. WPA-PSK zagotavlja večjo stopnjo varnosti, kot WEP.

WINS (Windows Internet Naming Service)
Del Microsoft Windows NT strežnika, WINS upravlja združenje imen delovnih postaj in mest z naslovi IP, ne da bi uporabnik ali administrator morala biti vključena v vsaki spremembi konfiguraciji.

WEP (Wired Equivalent Privacy)
Brezžični varnostni protokol, določen v IEEE 802.11 standardu, ki je namenjen za zagotavljanje brezžičnega lokalnega omrežja (WLAN), pri katerem je raven varnosti in zasebnosti primerljiva z običajnim žičnim omrežjem LAN. Varnost je na dveh različnih ravneh; 40-bitnim in 128-bitnim šifriranjem. Višje kot je število bitov, bolj varno je šifriranje.

Web server (Spletni strežnik)
Spletni strežnik je program, ki omogoča spletnim brskalnikom najti datoteke iz računalnikov, povezanih z internetom.Spletni strežnik posluša zahteve iz spletnih brskalnikov in po prejemu zahtevka za datoteko le-to pošlje nazaj v brskalnik. Glavna funkcija spletnega strežnika je, da nudi strani drugim oddaljenim računalnikom, posledično ga je potrebno namestiti na računalnik, ki je stalno povezan z internetom. Prav tako nadzoruje dostop do strežnika, medtem ko spremlja in beleži statistike dostopanja do strežnika.

W-LAN (WLAN)
WLAN je brezžično lokalno omrežje, ki uporablja radijske valove, kot nosilce: če so omrežne povezave za končne uporabnike brezžične. Glavna struktura mreže običajno uporablja kable.

WAN (Wide-Area-Network)
Podobno kot LAN, ampak na večjem geografskem obsegu.

VOP (Video Object Plane)
VOP je slikovni okvir v MPEG-4 video toku. Obstaja več vrst VOP: I-VOP je celotna slika okvirja. P-VOP kodira razlike med slikami tako dolgo, kot je bolj učinkovito. V nasprotnem primeru kodira celotno sliko, ki je lahko tudi povsem nova podoba.

VPN (Virtual Private Network)
To ustvarja varen "tunel" med točkami znotraj VPN. Le naprava s pravilnim "ključem" bo lahko delala znotraj VPN. Omrežje VPN je lahko v družbi LAN (Local Area Network), vendar se različne strani lahko priključijo tudi prek interneta na varen način. Ena skupna uporaba za VPN je priključitev oddaljenega računalnika z omrežjem podjetja, preko npr. neposredne telefonske linije ali preko spleta.

Video encoder, video server (Video kodirnik, video strežnik)
Video kodirnik ali video strežnik omogoča premik k omrežnemu video sistemu, ne da bi se znebili analogne opreme. Idealen je za vključitev k obstoječemu analognemu CCTV (televizija zaprtega kroga) sistemu. Video kodirnik prinaša nove funkcije analogne opreme in odpravlja potrebo za pridobitev opreme, kot so koaksialni kabli, monitorji in DVRs - slednje postane nepotrebno, saj je snemanje videa mogoče storiti z uporabo standardnih strežnikov PC. Video kodirnik ima od enega do štiri analogne vhode za priključitev analognih kamer, kot tudi Ethernet vhod za priključitev na omrežje. Tako kot mrežne kamere, vsebuje vgrajen spletni strežnik, stisnjen čip in operacijski sistem, tako da se dohodni analogni viri lahko pretvorijo v digitalni video, pošiljajo in zabeležijo v računalniško omrežje za lažjo dostopnost in ogled. Poleg video vhoda, video kodirnik vključuje tudi druge funkcionalnosti in informacije, ki se prenašajo po enaki omrežni povezavi: digitalni vhodi in izhodi (I/O, ki se lahko uporabi kot sprožilec strežnika za začetek snemanja in pošiljanje slik, ali za aktiviranje alarmov in naprav, kot so luči in vrata), zvok, serijska vrata (i) za serijo podatkov ali kontrolo pan/tilt/zoom kamer in naprav. S slikovnimi odbojniki, lahko pošlje slike pred alarmom. Video kodirnik lahko priključite tudi na mnogo specializiranih kamer, kot zelo občutljiva črno-bela kamera, miniaturna ali mikroskopska kamera.

Varifocal lens (objektiv)
Varifocal objektiv ponuja široko paleto goriščnih razdalj, v nasprotju z objektivom s fiksno goriščno razdaljo, ki ponuja le eno.

VAPIX®
VAPIX® je Axisov lastni odprt aplikacijski programski vmesnik (API) za stroškovno učinkovitost, prilagodljivost, razširljivost in za prihodnost povezovanja z drugimi sistemi.

USB
(Universal Serial Bus) vmesnik plug-and-play med računalnikom in perifernimi napravami (skenerji, tiskalniki itd.)

URL (Uniform Resource Locator)
"Naslov" v omrežju.

UPnPTM
Protokoli računalniškega omrežja, ki omogočajo samodejno zaznavanje peer-to-peer naprav v omrežju. UPnP se spodbuja z UPnP Forumom.

Unicast
Komunikacija med enim oddajnikom in enim sprejemnikom prek omrežja. Nova povezava je določena za vsakega novega uporabnika.

UDP (User Datagram Protocol)
UDP je komunikacijski protokol, ki ponuja omejene storitve za izmenjavo podatkov v omrežju, ki uporablja Internet Protocol (IP). UDP je alternativa Transmission Control Protocol (TCP). Prednost UDP je, da je ni potrebno dostaviti vseh podatkov in lahko odvrže omrežne pakete, ko je na primer zastoj v omrežju. To je primerno za video v živo, saj nima smisla ponovno pošiljati starih podatkov, ki tako ali tako ne bodo prikazani.

TVL (TV Lines)
Način opredelitve resolucij v analogni video.

Telnet
Telnet je preprost način, s katerim lahko dostopamo do druge omrežne naprave, na primer računalnika. Protokola HTTP in FTP vam dovolita, da zahtevata posebne datoteke iz oddaljenih računalnikov, vendar vam ne dovolita prijave kot uporabnika tega računalnika. S Telnetom se prijavite kot navaden uporabnik, kljub kakršnim koli privilegijem, ki so vam bili odobreni za posebne aplikacije in podatke, ki so na tem računalniku.

TCP (Transmission Control Protocol)
TCP se uporablja skupaj z internetnim protokolom (IP) za prenos podatkov po podatkovnih paketih med računalniki preko omrežja. Medtem ko IP skrbi za dejansko dobavo paketov, TCP sledi posameznim paketom, da je komunikacija (npr. zahteva spletno stran dadoteke) razdeljena na in, ko so vsi paketi prišli na cilj, jih ponovno zbere za obnovo celotnega dokumenta. TCP je usmerjeno-povezan protokol, kar pomeni, da je vzpostavljena povezava med dvema končnima točkama in tako ostane, dokler se podatki uspešno izmenjujejo med komunikacijskimi aplikacijami.

Switch (stikalo)
Stikalo je omrežna naprava, ki povezuje omrežne segmente skupaj in ki izbere pot za pošiljanje enot podatkov do naslednjega cilja. Na splošno, stikalo je enostavnejši in hitrejši mehanizem kot usmerjevalnik, ki zahteva poznavanje omrežja in kako določiti pot. Nekatera stikala vključujejo funkcije usmerjevalnika.

Subnet & subnet mask (podomrežje & maska podomrežja)
Podomrežje je prepoznaven ločen del organizacijskega omrežja. Značilno je, da lahko podomrežje predstavljajo vse naprave v eni geografski lokaciji, v eni stavbi, ali na istem lokalnem omrežju (LAN). Organizacijsko omrežje razdeljeno na podomrežja omogoča, da je povezano z internetom le z enim deljivim internetnim naslovom. Podomrežna maska je del naslova IP, ki pove omrežnemu usmerjevalniku, kako najti podomrežje, kamor morajo biti poslani paketni podatki. Uporaba podomrežne maske prihrani usmerjevalniku obravnavo celotnega 32-bitnega naslova IP; preprosto pogleda bite, ki jih izbere maska.

SSL / TLS (Secure Socket Layer / Transport Layer Security)
Ta dva protokola (SSL je nasledil TLS) sta kriptografska protokola, ki zagotavljata varno komunikacijo v omrežju. SSL se pogosto uporablja v HTTP za tvorbo HTTPS, kot se uporablja na primer na internetu za elektronske finančne transakcije. SSL uporablja javni certifikatni ključ za potrditev identitete strežnika.

Sockets (vtičnice)
Vtičnice so metode za komunikacijo med programom stranke in programom strežnika prek omrežja. Vtičnica je opredeljena kot "konec pri povezavi." Vtičnice so ustvarjene in v uporabi z vrsto programskih zahtev ali "klicnih funkcij", ki se včasih imenujejo vtične aplikacije programskih vmesnikov (API).

SNMP (Simple Network Management Protocol)
SNMP je del nabora internetnih protokolov, kot je določeno s strani Internet Engineering Task Force. Protokol lahko podpira spremljanje naprav z omrežno povezavo za kakršne koli pogoje, ki zahtevajo upravno pozornost.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)
SMTP se uporablja za pošiljanje in prejemanje e-pošte. Vendar pa, kot je "preprost," je omejen na sposobnost, da čakalno vrsto sporočil na koncu prejme in se običajno uporablja z enim od drugih dveh protokolov, POP3 in IMAP. Ti drugi protokoli omogočajo uporabniku, da shrani sporočila v strežniškem poštnem predalu in jih občasno prenese iz strežnika.

Simplex
V operaciji simplex, lahko omrežni kabel ali komunikacijski kanal pošlje podatke le v eno smer.

Sharpness (ostrina)
To je nadzor fine podrobnosti v sliki. Ta funkcija je bila prvotno uvedena za skupine barvnih TV sprejemnikov, ki so uporabljali dekoderje s filtrom z zarezo. Ta filter je odvzel vse podrobnosti visoke frekvence v črno-beli regiji slike. Ostrina nadzora je poskušala postaviti nekaj teh podrobnosti nazaj v sliko. Kontrole ostrine so večinoma odveč v današnjih HD televizorjih. Edina zahteva po ostrini je na VHS napravi.

Server (strežnik)
Na splošno, strežnik je računalniški program, ki opravlja storitve za druge računalniške programe v istem ali drugih računalnikih. Računalnik, na katerem poteka program strežnik, se pogosto omenja kot pomočnik. V praksi lahko strežnik vsebuje katerokoli število programov strežnik in odjemalec. Spletni strežnik je računalniški program, ki oskrbuje z zahtevanimi HTML stranmi ali datotekami odjemalca (brskalnik).

Router (usmerjevalnik)
Naprava, ki določa naslednjo omrežno točko, do katere bi moral biti poslan paket na poti do končne destinacije. Usmerjevalnik ustvarja in/ali vzdržuje posebno usmerjevalno tabelo, v kateri so shranjene informacije o tem, kako najbolje doseči nekatere destinacije. Usmerjevalnik je včasih vključen kot del omrežnega stikala.

RTSP (Real Time Streaming Protocol)
RTSP je nadzorni protokol in izhodišče za pogajalske prevoze, kot so RTP, multicast in Unicast, ter za pogajalne zbornike.

RTP (Real-Time Transport Protocol)
RTP je internetni protokol za prenos podatkov v realnem času, na primer zvoka in slike. Lahko se uporablja za medije na zahtevo, kot tudi za interaktivne storitve, kot je internetna telefonija.

RTCP (Real-Time Control Protocol)
RTCP zagotavlja podporo v realnem času za konference skupin vseh velikosti znotraj intraneta. Ta podpora vključuje identifikacijski vir in podporo za prehode, kot so avdio in video mostovi ter multicast-to-unicast prevajalci. Ponuja povratne informacije o kakovosti storitev od sprejemnikov do več oddajne skupine, kot tudi podporo za sinhronizacijo različnih medijskih tokov.

RS-485
RS-485 je nadgrajena različica RS-422, ki podpira do 32 naprav na isti povezavi. RS-485 je električna specifikacija dvožične, half-duplex, večtočkovne serijske povezave. Omogoča konfiguracijo poceni lokalnih omrežij in multi-drop komunikacijskih povezav. Ponuja visoko hitrost prenosa podatkov (do 10Mbit/s) in ko uporablja diferencialno uravnoteženo linijo (kot je RS-422), se lahko razpne na razmeroma velike razdalje 1200m. RS-485 določa le električne lastnosti zagona in sprejemnika. Ne določa ali priporoča morebitne podatke protokola.

RS-422
RS-422 je serijski podatkovni komunikacijski protokol, ki določa 4-žilno, full-duplex, diferencialno črto, multi-drop komunikacij. Zagotavlja uravnotežen prenos podatkov z enosmernimi/nepovratnimi, obstoječimi ali neobstoječimi oddajnimi črtami. RS-422 ne omogoča mnogo zagonov, le mnogo sprejemnikov. Največji priporočeni razpon je 1200 metrov. Največja priporočena hitrost prenosa je 10 Mbit/s.

RS-232
RS-232 je že dolgo uveljavljen standard, ki opisuje fizični vmesnik in protokol za nizke hitrosti komunikacije serijski podatkov med napravami. To je vmesnik, ki ga računalnik uporablja za pogovor in izmenjavo podatkov z modemom in drugimi serijskimi napravami.

Resolucija
Ločljivost slike je merilo, koliko podrobnosti lahko digitalna slika drži: večja ločljivost, večja je raven podrobnosti. Resolucija se lahko določi kot število pikslov stolpcev (širina) in število vrstic (višina), npr 320x240. Namesto tega se lahko uporabi skupno število točk (ponavadi v milijonih slikovnih pik). V analognih sistemih je skupna tudi uporabo drugih označb formatov kot so CIF, QCIF, 4CIF, itd...

(QoS) Quality of Service
QoS daje sredstva za zagotavljanje določene ravni specifičnih sredstev za izbrani promet na omrežju. Kakovost se lahko opredeli kot npr., ohraniti raven pasovne širine, nizka latenca, brez paketnih izgub, itd.. QoS v Axis omrežnih video izdelkih označuje pakete podatkov za različne vrste prometa v omrežju, ki izvirajo iz izdelka. To omogoča omrežnim usmerjevalnikom in stikalom, da rezervirajo določeno količino pasovne širine za te vrste prometa.

Quad view (pogled)
Quad pogled prikaže slike iz največ štirih kamer na enem zaslonu, kjer vsaka slika zavzame približno četrtino zaslona.

Proxy strežnik
V podjetju, ki uporablja internet, proxy strežnik deluje kot posrednik med uporabnikom delovne postaje in interneta. To zagotavlja varnost, upravni nadzor in caching storitev. Vsak proxy strežnik, povezan z novim strežnikom ali delom novega strežnika, učinkovito loči podjetniško mrežo od zunanjega omrežja in lokalnega požarnega zidu. Strežnik požarnega zidu je tisti, ki ščiti podjetniško omrežje pred zunanjimi vdori. Proxy strežnik prejme zahtevek za internetne storitve (kot je zahteva po spletni strani) od mnogih uporabnikov. Če najde internetno stran, jo vrne uporabniku, brez posredovanja prošnje za internet. Če stran ni v cache, se proxy strežnik vede kot stranka v imenu uporabnika, ki uporablja enega od svojih IP naslovov, za zahtevo strani iz drugega strežnika preko interneta. Ko se vrne zahtevana stran, jo proxy strežnik pošlje uporabniku, ki jo je prvotno zahteval.

Protokol
Posebna pravila, ki urejajo, kako bosta dve entiteti komunicirali. Protokoli so na voljo na več ravneh komunikacije, obstajajo strojni in programski protokoli.

Progressive scan (progresivno skeniranje)
Progresivno skeniranje v nasprotju s prepletenim videom skenira celotno sliko, po vrsticah vsako šestnajstinko sekunde. Z drugimi besedami, zajete slike niso razdeljene v ločena področja, kot pri prepletenem skeniranju. Računalniški monitorji ne potrebujejo prepletanja za prikaz slike na zaslonu, ampak jih kažejo postopoma, na eno vrstico v času, v popolnem redu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 itd, tako da ni učinka "utripanja". V nadzorni aplikaciji je to lahko kritično, ko si ogledujete podrobnosti znotraj gibljive slike, kjer oseba teče. Za najbolj učinkovito progresivno skeniranje je potreben visokokakovosten monitor.

Pre/post alarm images (slike)
Slike tik pred in po alarmu. Te slike so shranjene v varovalniku za poznejše iskanje.

PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol)
Protokol, ki omogoča družbam, da razširijo svojo lastno poslovno mrežo skozi zasebne "predore" v javnem internetu. Na ta način lahko družba učinkovito uporabi WAN (Wide Area Network) kot veliko enotno LAN (Local Area Network). Ta vrsta notranje povezave je znana kot navidezno zasebno omrežje (VPN).

PPP (Point-to-Point Protocol)
Protokol, ki uporablja serijski vmesnik za komunikacijo med dvema omrežnima napravama. Na primer, PC povezan s telefonsko linijo na strežnik.

PoE (Power over Ethernet ali napajanje preko UTP kabla)
Power over Ethernet omogoča napajanje omrežne naprave prek istega kabla, kot se uporablja za omrežno povezavo. To je zelo koristno za IP-nadzor in nadzor oddaljeni mest, kjer je lahko preveč nepraktično in drago, da bi se naprava napajala iz električnega omrežja.

Pixel (Picture Element)
Pixel je ena od mnogih majhnih pike, ki sestavljajo digitalno sliko. Barva in jakost vsakega pixla predstavlja majhno območje celotne slike.

P-Iris
P-Iris je avtomatski, natančen iris nadzor, ki sta ga razvila Axis Communications of Sweden in Kowa Company of Japan. Vključuje P-Iris objektiv in posebno programsko opremo, ki optimizira kakovost slike.

Ping
Ping je osnovni omrežni program, uporabljen za diagnostično preverjanje stanja omrežja gostitelja ali naprave. Ping se lahko uporabi za pregled, če je določeni omrežni naslov (IP naslov ali ime gostitelja) zaseden ali ne, ali če se gostitelj na ta naslov normalno odziva. Ping se lahko zažene z npr. Windows Command prompt ali v ukazni vrstici v Unix.

PEM (Privacy Enhanced Mail)
Zgodnji standard za zaščito elektronske pošte. PEM-format se pogosto uporablja za zastopanje HTTPS certifikata ali zahtevka za certifikat.

PAL (Phase Alternating Line)
PAL je analogni barvni kodirni sistem, ki se uporabljajo pri televizijskih sistemih v Evropi in v mnogih drugih delih sveta. PAL opredeljuje video signal v skladu z 625 TV vrstic na okvir, pri osveževalni stopnji-hitrosti, enaki 25 sličic na sekundo.

ONVIF (Open Network Video Interface Forum)
ONVIF je odprt industrijski forum za razvoj globalnega standarda za vmesnik omrežnih video izdelkov.

OEM (Original Equipment Manufacturer)
To je oznaka za podjetja, ki proizvajajo opremo, ki se nato prodajo drugim družbam pod njihovim lastnim imenom.

NTSC (National Television System Committee)
NTSC je analogni barvni kodirni sistem, ki se uporablja v televizijskih sistemih na Japonskem, v ZDA in drugod po Ameriki. NTSC opredeljuje video signal v skladu z 525 TV linij po okviru, pri frekvenci osveževanja v višini 30 sličic na sekundo.

Network connectivity (omrežna povezljivost)
Fizična (žično ali brezžično) in logična (protokol) povezava računalniškega omrežja ali posamezne naprave z omrežjem, kot sta internet ali LAN.

Multiplexer
Multiplexer je stikalo za visoke hitrosti, ki omogoča celozaslonske slike z do 16 analognimi kamerami. Multiplexorji lahko predvajajo vse, kar se je zgodilo na katerikoli kameri, brez povzročanja motenj drugih kamer v sistemu.

Multicast
Tehnologija ohranjanja pasovne širine, ki zmanjšuje zasedenost pasovne širine tako, da sočasno pošilja samo en tok informacij na več prejemnikov v omrežju.

MPEG-4
MPEG-4 je skupina avdio in video kodirnih standardov in s tem povezane tehnologije. Primarna uporaba za MPEG-4 standard so web (streaming media) in CD distribucije, pogovorno (videofonsko)in televizijsko predvajanje. Večina funkcij, vključenih v MPEG-4, je prepuščena posameznim razvijalcem, da odločijo, ali se jih izvaja ali ne. To pomeni, da verjetno ni popolne izvedbe celotnega MPEG-4 niza standardov. Za spoprijemanje s tem, standard vključuje koncept "profilov" in "stopnje", ki omogoča določen nabor zmožnosti, ki se določi na način, primeren za podskupino aplikacij.

MPEG-2
MPEG-2 je oznaka za skupino avdio in video kodirnih standardov, ki se navadno uporabljajo za kodiranje avdio in video oddajnih signalov, vključno z digitalno satelitsko in kabelsko televizijo. MPEG-2 z nekaj spremembami, je tudi format kodiranja, ki ga uporabljajo standardni DVD filmi.

MPEG (Moving Picture Experts Group )
Moving Picture Experts Group razvija standarde za digitalni video in avdio kompresije. Deluje pod okriljem Mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO). MPEG standardi so razvijajoče se serije in so narejeni za različne namene.

Motion JPEG
Motion JPEG je preprosta tehnika stiskanja / nestiskanja za omrežni video. Latenca je nizka in kakovost slike je zagotovljena, ne glede na gibanja ali kompleksnosti slike. Kakovost slike je pod nadzorom prilagoditve stopnje stiskanja, kar zagotavlja nadzor nad velikostjo datoteke in s tem bitna stopnje-hitrosti. Visoko kakovostne posamezne slike iz Motion JPEG toka se lahko z lahkoto izločijo.

Monitor
Monitor je zelo podoben običajnemu televizijskemu sprejemniku, vendar nima elektronike, da bi lahko predvajal redne televizijske signale.

Mininum ilumination (osvetlitev)
Najmanjša količina svetlobe, potrebne za kamero za izdelavo slike uporabne kakovosti. Minimum osvetlitve je predstavljen v lux (lx), ki je merilo osvetljenost. Na splošno velja, pod pogojem, da ni pretirano, bo slika boljša če je več svetlobe, ki je na voljo v prostoru. Če količine svetlobe ni dovolj, bo slika glasna ali temna. Količina svetlobe, ki je potrebna za izdelavo kakovostnih slik, je odvisna od kamere in kako občutljiva na svetlobo je.

Mbit/s (megabitov na sekundo)
Merilo bitne stopnje-hitrosti, pri kateri biti v nekem trenutku prečkajo dano točko. Pogosto uporabljena, da zagotovi hitrost omrežja. LAN bi lahko deloval na 10 ali 100 Mbit/s.

Manual iris
To je nasprotno od auto irisa, t.j. kamere iris je treba ročno prilagoditi za urejanje količine dovoljene svetlobe, ki lahko doseže slikovni senzor.

Naslov MAC (Media Access Control Address)
Naslov MAC je edinstven identifikator, povezan z delom opreme omrežja, ali natančneje, njegove povezave z omrežjem. Na primer, omrežna kartica v računalniku ima svoj MAC naslov.

Lux
Standardna merska enotah osvetlitve.

Linux
Linux je odprt operacijski sistem znotraj družine Unix. Zaradi svoje robustnosti in razpoložljivosti, je Linux postal popularen v odprtih skupnostih in med razvijalci komercialnih aplikacij.

LAN (Local Area Network)
LAN je skupina računalnikov in povezanih naprav, ki si običajno delijo skupne vire znotraj omejenega geografskega območja.

kbit/s (kilobitov na sekundo)
Merilo bitne stopnje-hitrosti, pri kateri biti v nekem trenutku prečkajo dano točko.

JPEG (Joint Photographic Experts Group)
Skupaj s formatom GIF je JPEG vrsta slikovne datoteke, običajno uporabljena na spletu. JPEG je bitna slika in ima navadno pripono ". Jpg" ali ". Jpeg." Pri ustvarjanju slike JPEG je mogoče nastaviti stopnjo stiskanja za uporabo. Kot najnižja kompresija slike (tj. najvišja kakovost), ki je kot rezultat v največji datoteki, je narejen kompromis med kakovostjo slike in velikostjo datoteke.

ISMA (Internet Streaming Media Alliance)
ISMA je ustvaril specifikacijo za pospeševanje notranjih operacij med različnimi odjemalci in strežniki, ko posreduje MPEG-4 na omrežje.

Inputs / Outputs (I/O) (vhodi/izhodi)
Uporabljeni digitalni I / Os , na primer, omrežna kamera se lahko uporablja za priključitev katere koli naprave, ki je zmožna preklapljati med odprtim in zaprtim tokokrogom. Če je vratno stikalo uporabljeno kot vhodna naprava, odpiranje vrat lahko sproži nalaganje video posnetkov in pošiljanje sporočil z obvestili. Izhod je lahko uporabljen, da avtomatsko sproži sireno, ko je sprožen detektor gibanja.

Infrardeči (IR)
Infrardeče sevanje je sevanje na daljše valovne dolžine od vidne svetlobe, kar pomeni, da jih ni mogoče videti s prostim človeškim očesom. Ker se lahko infrardeče sevanje zazna kot toploto, je to lahko prikazano na zaslonu ali posneto z digitalno kamero. Toplejši predmeti se v okolici prikažejo svetleje (npr. človeško telo pred hladnejšim ozadjem). Kot lahko barvne kamere "vidijo" infrardeče sevanje in vidno svetlobo, so te kamere opremljene z IR-cut filtrom, ki prepreči izkrivljanje barv, tako da jih človeško oko lahko vidi. Če želite uporabljati kamero v temnih prostorih ali ponoči, se lahko filter odstrani, da to omogoči infrardečemu sevanju segreti slikovni senzor za produkcijo slik. Infrardeča luč se lahko uporablja za izboljšanje osvetlitve za nočni nadzor, hkrati pa ne proizvaja nobene dodatne vidne svetlobe.

IP kamera
Izrazi IP kamera, omrežna kamera in Internetna kamera se vsi nanašajo na isto stvar - kamera in računalnik združena v eno enoto. Deluje kot samostojna enota in zahteva le povezavo z omrežjem.

IP adress (IP naslov)
IP naslov je preprosto naslov v omrežju IP, ki jih uporablja računalnik / naprava priključena na to omrežje. IP naslovi omogočajo vsem povezanim računalnikom / napravam, da bi našli drug drugega in prenesli podatke naprej in nazaj. Da bi se izognili konfliktom, mora biti vsak IP naslov na vsakem omrežju enoten. Naslov IP je mogoče dodeliti kot fiksen, tako da se ne spremeni, ali ga je mogoče dinamično dodeliti (in avtomatično) z DHCP. Naslov IP je sestavljen iz štirih skupin (ali štirikolesniki) decimalnih številk, ločenih s pikami, npr 130.5.5.25. Različni deli naslova pomenijo različne stvari. Nekateri deli bodo zastopali omrežno številko ali naslov.

IP (Internet Protocol)
Internetni protokol je način prenosa podatkov prek omrežja. Podatki, ki bodo poslani, so razdeljeni na posamezne, popolnoma neodvisne "pakete." Vsak računalnik (ali gostitelj), na internetu ima vsaj en naslov, ki ga identificira (loči) od vseh drugih in vsak podatkovni paket vsebuje tudi naslov pošiljatelja in prejemnika naslova. Internetni protokol zagotovi, da vsi paketi podatkov pridejo na želeni naslov. IP je protokol neskončnih povezav, kar pomeni, da ni vzpostavljene povezave med koncem komunikacijske točke, paketi so lahko poslani po različnih poteh in jim ni treba priti na cilj v pravilnem zaporedju. Ko paketi podatkov prispejo na pravi cilj, jih drugi protokol - Transmission Control Protocol (TCP) - postavi v pravilnem zaporedju.

Interlacing (prepletanje)
Prepleten video je zajet video na 50 slik (znan kot polja) na sekundo, od katerih sta vsaki dve zaporedni polji (na polovici višine) združeni v en okvir. Prepletanje je bilo razvito pred mnogimi leti za analogni TV svet in se še danes pogosto uporablja. Zagotavlja dobre rezultate, ko gre za prikaz gibanja v standardnih TV slikah, čeprav vedno obstaja določena stopnja izkrivljanja na sliki.

Image compression (stiskanje slik)
Stiskanje slike zmanjša velikost (v bajtih) slike. Dva izmed najbolj pogostih stisnjenih slikovnih formatov sta JPEG in GIF.

IEEE 802.11
Družina standardov za brezžična lokalna omrežja. 802.11 standard podpira 1 ali 2 Mbit/s prenosa na 2,4 GHz pasu. IEEE 802.11b podpira prenos podatkov s hitrostjo do 11 Mbit/s na 2,4 GHz, medtem ko 802.11g omogoča do 54 Mbit/s na 5 GHz pasu.

Hub (vozlišče)
Omrežno vozlišče se uporablja za povezavo več naprav v omrežje. Vozlišče posreduje vse podatke, za vse naprave, povezane z njim, medtem ko bo stikalo posredovalo le podatke napravi, ki je za to posebej namenjena.

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol over SSL)
HTTPS je protokol, ki ga spletni brskalniki in strežniki uporabljajo za šifriranje in dešifriranje uporabniške prošnje za stran in strani, ki jo vrne strežnik. Šifrirano izmenjavo informacij ureja uporaba potrdila HTTPS (ki ga je izdala Certificate Authority), ki zagotavlja pristnost strežnika.

HTTP (Hypertext Transfer Protocol)
HTTP je skupek pravil za izmenjavo datotek (besedilo, grafične slike, zvok, video in druge multimedia datoteke) na spletu. Protokol HTTP deluje na vrhu TCP/IP vrste protokolov.

HTML (Hypertext Markup Language)
HTML je množica "markup" simbolov ali kod vstavljenih v datoteko, namenjenih za prikazovanje v spletnem brskalniku. Označevalnik pove brskalniku, kako prikazati besede in slike na strani, namenjene uporabniku.

HDTV (High-definition television, TV visoke ločljivosti)
HDTV zagotavlja do petkrat višjo ločljivost od standardne analogne TV. HDTV ima boljšo barvno natančnost in format 16:9. Dva najpomembnejša HDTV standarda sta danes SMPTE 296M in SMPTE 274 milijonov, ki sta opredeljena s Society of Motion Picture in Television Engineers, SMPTE.

H.264
Znan tudi kot MPEG-4 del 10. To je nova generacija kompresijskega standarda za digitalni video. H.264 omogoča večje ločljivosti, kot Motion JPEG ali MPEG-4 na isti bitni stopnji in pasovni širini ali enako video kakovost na nižji stopnji.

GOV structure (GOV struktura)
Struktura GOV opisuje sestavo H.264 video toka, glede na vrsto slike (I-VOP ali P-VOP's), vključeno v video tok in njihovi notranji red.

GOV length (GOV dolžina)
Dolžina GOV določa število slik (VOP's) v strukturi GOV.

GOV (Group Of VOPs)
Skupina VOP's je osnovna enota H.264 video toka. GOV vsebuje različne vrste in števila VOP's (I-VOP's, P-VOP's, etc) kot je določeno z dolžino GOV in GOV strukturo.

GIF (Graphics Interchange Format)
GIF je ena izmed najbolj pogostih oblik zapisa datotek uporabljenih za slike v spletnih straneh. Obstajata dve različici formata, 87a in 89a. Različica 89a podpira animacije, ko je kratek niz slik znotraj ene datoteke GIF. GIF 89a je mogoče določiti tudi za prepleteno predstavitev.

Gateway (prehod)
Prehod je točka v omrežju, ki deluje kot vstopna točka v drugo omrežje. Na primer v omrežju podjetja računalniški strežnik deluje kot prehod, pogosto pa tudi kot proxy strežnik in požarni zid strežnika. Prehod je pogosto povezana z obema routerjema (usmerjevalnikoma),ki vesta, kam usmeriti določen paketni prenos podatkov, ki prispe po prehodu in stikalom, ki predloži dejanske poti v in iz prehoda za določen paket.

Gain
Gain je ojačan in razširjen faktor, na katerega analogni ojačevalec poveča moč signala. Ojačevalni faktorji so običajno izraženi v moči. Decibel (dB) je najpogostejši način za določanje vrednosti ojačevalnika.

Full-duplex
Prenos podatkov v dveh smereh hkrati. V avdio sistem bi to opisali kot npr. telefonski sistem. Polovični duplex omogoča tudi dvosmerno komunikacijo, vendar le v eno smer naenkrat, kot v sistemu walkie-talkie.

Frame rate
Frame rate se uporablja za opis frekvence pri kateri je video tok posodobljen in se meri v okvirjih na sekundo (fps). Višji frame rate je prednosten, kadar je gibanje v video toku, ker ohranja kakovost slike.

Frame (okvir)
Okvir je popolna video podoba. V 2:1 prepletenem skeniranem formatu in CCIR formatu, je okvir sestavljen iz dveh ločenih področij 262.5 oziroma 312.5 vrstic, prepletenih pri 60 ali 50 Hz, da tvori zaključen okvir, ki se pojavi pri 30 ali 25 Hz. V video kamerah s progresivnim skeniranjem, je vsak okvir skeniran od vrstice do vrstice in ne prepleten; večina okvirjev je prikazanih pri 30 in 25 Hz.

FTP (File Transfer Protocol)
FTP je aplikacijski protokol, ki uporablja TCP / IP protokole, uporabljene za izmenjavo datotek med računalniki / napravami na omrežjih.

Focal length (goriščna razdalja)
Izmerjena v mm, goriščna razdalja objektiva kamere določa širino horizontalnega vidnega polja, ki pa se meri v stopinjah.

Fixed iris (fiksni iris)
V notranjih prostorih, kjer je lahko stopnja svetlobe konstantna, je uporaben fiksni iris. S fiksnimi objektivi iris, se odpiranje irisa ne more prilagoditi in je fiksno na določeni f-številki. Kamera lahko kompenzira spremembe v ravni svetlobe s prilagoditvijo izpostavljenega časa ali z uporabo pridobitve.

Firewall (požarni zid)
Požarni zid deluje kot ovira med omrežji, na primer med lokalnim omrežjem in internetom. Požarni zid zagotavlja, da lahko samo pooblaščeni uporabniki dostopajo do enega ali drugega omrežja. Požarni zid je lahko na računalniku kot programska oprema, ali pa je lahko samostojna naprava strojne opreme.

Factory default settings (tovarniško privzete nastavitve)
Tovarniške nastavitve, ki so nameščene na napravi pred prvo uporabo. Če uporabnik napravo resetira, se ta povrne v tovarniške nastavitve. Nastavitve, ki so bile narejene pred resetom naprave, bodo izbrisane.

ETRAX (Ethernet Token Ring AXIS)
Čip ETRAX je temelj tehnologije Axis in "možgani" v skoraj vseh izdelkih Axis. Večnamenski Linux čip z integriranim omrežje Ethernet in izjemno prilagodljivimi I/O možnostmi.

Ethernet
Ethernet je najbolj razširjeno lokalno omrežje. Ethernet LAN običajno uporablja posebne razrede zvitih parov žic. Najpogosteje nameščeni Ethernetni sistemi so 10BASE-T in 100BASE-T10, ki zagotavljajo hitrosti prenosa do 10 Mbps in 100 Mbps.

Domain server
Domene lahko uporabijo organizacije, ki želijo centralizirati upravljanje svojih (Windows) računalnikov. Vsak uporabnik znotraj domene ima račun, ki mu omogoča vstop, pri tem pa lahko uporabi katerikoli računalnik v domeni, čeprav se lahko uporabljajo omejitve. Domain strežnik je strežnik, ki potrdi uporabnike v omrežju.

DNS (Domain Name System)
DNS se uporablja za iskanje in prevod internetnih domen imen v IP (Internet Protocol) naslove. Domensko ime je smiselno in enostavno za internetni naslov. Na primer ime domene www.example.com si je veliko lažje zapomniti kot 192.0.34.166. Prevedene tabele za domenska imena so v zbirki domene imen strežnikov.

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)
DHCP je protokol, ki omogoča omrežnim skrbnikom avtomatično in centralno upravljanje določitve (IP) naslova omrežnim napravam v omrežju. DHCP uporablja pojem "zakup" ali količino časa, da bo IP naslov veljaven za računalnik. Zakup časa lahko varira, odvisno od tega, koliko časa bo uporabnik potreboval omrežno povezavo na določeni lokaciji. DHCP podpira tudi statične naslove, na primer za računalnike na strežnikih, ki potrebujejo stalni IP naslov.

DC-Iris
Ta posebna vrsta irisa je pod električnim nadzorom kamere, ki samodejno uravnava količino dovoljene vstopne svetlobe.

Control unit (kontrolna enota)
Če ima sistem CCTV več kot eno kamero, mora obstajati način za nadziranje video signalov, ki potujejo do snemalnikov in monitorjev. Obstajajo tri osnovne vrste video kontrolnih enot: Multiplexer, Switch (stikalo) in Quad.

Contrast (kontrast)
Določa stopnjo razlike med najsvetlejšimi in najtemnejšimi deli slike ali video toka.

Composite video
Vrsta video signala, v katerih se rdeči, modri in zeleni signali (včasih tudi zvočni signali) zmešajo skupaj.

Codec (kodek)
V komunikacijski tehniki, kodek navadno pomeni koder/dekoder. Kodeki so uporabljeni v integriranih vezjih ali čipih, ki pretvarjajo npr. analogne video in avdio signale v digitalno obliko za prenos. Kodek pretvarja prejete digitalne signale nazaj v analogni format. Kodek uporablja analogno-digitalno pretvorbo in digitalno-analogno pretvorbo v istem čipu. Kodek lahko pomeni tudi stiskanje / nestiskanje, v tem primeru splošno pomeni algoritemski ali računalniški program za zmanjšanje velikosti velikih datotek in programov.

Coaxial cable (koaksialni kabel)
Koaksialni kabel je standardni način za prenos analognih video signalov v sistem CCTV. Koaksialne kable uporabljajo tudi kabelska podjetja za razporeditev televizij v stanovanjskih stavbah.

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor)
CMOS je zelo razširjena vrsta polprevodnikov, ki uporablja tako negativna in pozitivna vezja. Ker je samo ena od vrst teh vezji vključena v vsakem času, CMOS čipi zahtevajo manj energije kot čipi z eno vrsto tranzistorjev. CMOS slikovni senzorji omogočajo tudi procesiranim vezjem, da se vključijo na isti čip. To ni mogoče s CCD senzorji, ki so tudi veliko dražji za proizvodnjo.

Client/server (klient/strežnik)
Klient/strežnik opisuje odnos med dvema računalniških programoma, kjer program klient naredi zahtevo za storitev iz drugega programa strežnik, ki izpolni zahteve. Značilno je, da sii več programov klient deli storitve skupnega programa strežnik. Spletni brskalnik je program klient, ki zahteva storitev (pošiljanje spletne strani ali datoteke) iz spletnega strežnika.

CIF (Common Intermediate Format)
CIF se nanaša na analogni video resoluciji 352x288 pik (PAL) in 352x240 pik (NTSC).

CGI (Common Gateway Interface)
Specifikacija za komunikacijo med spletnim strežnikom in drugimi (CGI) programi. Na primer, stran HTML, ki vsebuje obrazec, lahko uporabi program CGI za obdelavo podatkov iz obrazca, ko je ta predložen.

CCD (Charged Coupled Device)
Ta svetlobno občutljiva slikovna naprava, uporabljena v mnogih digitalnih kamerah, je veliko integrirano vezje, ki vsebuje več sto tisoč foto-mest (točk, pixlov), ki pretvarjajo svetlobno energijo v elektronske signale. Njena velikost je diagonalno merjena in je lahko 1/4", 1/3", 1/2" ali 2/3".

Broadband (širokopasovni)
V strokovnem smislu to opisuje prenos metod, pri katerih si dva ali več signalov delijo isti prenos. V bolj priljubljeni terminologiji, širokopasovni dostop pomeni visoke hitrosti prenosa podatkov.

BOOTP (Bootstrap Protocol)
Protokol, ki lahko samodejno konfigurira omrežno napravo (ji da naslov IP). BOOTP je osnova za bolj napredne omrežne protokole za upravljanje, kot je Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP).

Bonjour
Znan tudi kot nično-konfiguracijsko omrežje, ki omogoča avtomatsko odkrivanje računalnikov, naprav in storitev v IP omrežjih. Bonjour omogoča napravam, da samodejno odkrijejo druga drugo, ne da bi morali vnesti IP naslove ali konfigurirati DNS strežnike. Bonjour je razvila Apple Computer Inc.

Bluetooth
Bluetooth je odprt standard za brezžični prenos glasu in podatkov med mobilnimi napravami (osebni računalniki, ročni računalniki, telefoni in tiskalniki).

Bit rate (bitna hitrost)
Bitna hitrost (v kbit/s ali Mbit/s) se pogosto omenja kot hitrost, ampak dejansko definira število bitov/čas enoto in ne razdalja/čas enoto.

Bitmap
Bitmap je podatkovna datoteka, ki predstavlja pravokotno mrežo pikslov. Opredeljuje prostor ekrana in barve za vsak piksel (ali "bit") na prostoru zaslona. Ta vrsta slike je znana kot "raster graphic." GIF in JPEG so primeri vrste slikovne datoteke, ki vsebujejo bitmaps (bitne mape).

AVI (Audio Video Interleave)
Video format, ki podpira istočasno predvajanje zvoka in slike.

Autoiris (ali DC-Iris)
Ta posebna vrsta irisa je električno pod nadzorom kamere, da samodejno uravnava količino dovoljene vstopne svetlobe.

Aspect ratio (razmerje slike)
Razmerje širine in višine v slikah. Skupno razmerje slike, ki se uporablja za televizijske zaslone in monitorje, je 4:3. Televizija visoke ločljivosti (HDTV) uporablja razmerje 16:9.

ASIC (Application Specific Integrated Circuit)
Vezje izdelano za specifično aplikacijo, v nasprotju s splošnim vezjem, kot je mikroprocesor.

ARTPEC (Axis Real Time Picture Encoder)
Čip, ki ga je zasnoval Axis za stiskanje slike. ARTPEC podpira vrsto CCD in CMOS senzorjev, vgrajeno funkcijo za ostrenje, osvetlitveno kompenzacijo, zmanjševanje šuma in beline, podporo za več Motion-JPEG tokov, podporo za MPEG-4 drugi del, do 30 sličic na sekundo od štirih sočasnih video virov in stiskanje v realnem času do 45 megapikslov/sekundo.

ARP (Address Resolution Protocol)
Ta protokol se uporablja za povezavo IP naslova z naslovom strojne opreme MAC. Zahteva je oddana na lokalno omrežje, da odkrije naslov MAC za naslov IP.

Angle (vidno polje)
Vidno polje, glede na standardni objektiv pri 35-mm mirujoči kameri, izraženo v stopinjah, npr 30°. Iz praktičnih razlogov je to področje, ki ga objektiv lahko pokrije, kjer zorni kot določi goriščno razdaljo objektiva. Širokokotni objektiv ima kratko goriščno razdaljo in zajema širši zorni kot kot standardni ali telefoto objektiv, ki ima daljšo goriščno razdaljo.

AF (Autofokus-samodejno ostrenje)
Sistem, s katerim je objektiv kamere samodejno osredotočen na izbrani del predmeta.

Active X
Aktivni X je standard, ki omogoča sestavnim delom programske opreme, da vplivajo drug na drugega v omrežnem okolju, ne glede na jezike, ki se uporabljajo za njihovo ustvarjanje. Spletni brskalniki lahko pridejo v stik s kontrolami aktivnega X-a, dokumenti in skriptami. Kontrole aktivnega X-a so pogosto prenešene in nameščene samodejno, kot je zahtevano.

Izpostavljeni izdelki

AXIS net camera

Če ne vidite posnetka, je morda na strani preveč obiskovalcev ali pa so se spremenile nastavitve strežnika. Internet Explorer ne podpira MJPG streaming videa.

Kontaktni podatki

Jus security, d.o.o.

Naslov: Slamnikarska cesta 29
  1230 Domžale
GSM: 031 638 007
GSM: 041 638 007
GSM: 051 638 007
GSM: 041 615 159
Tel: 01 721 98 90
Fax: 01 724 41 30
E-mail: jus.security@siol.net